ABN Amro, ING en Rabobank krijgen elk een belang in Koninklijke Wagenborg. Dat dient als onderpand voor de herfinanciering van uitstaande schulden.


De maatregel is door de partijen aangemeld bij de Duitse Bundeskartellamt en houdt verband met een lening die op 3 juli aanstaande afloopt, maar die Wagenborg niet kan voldoen. De rederij had tijdens een eerdere verlenging van deze lening in 2014 al kantoren, schepen en andere activa als onderpand ingezet. Die waarborg wordt nu door de banken verzilverd, die in ruil daarvoor de looptijd van de lening met nog eens vijf jaar verlengen.

Hoeveel aandelen de banken krijgen is niet duidelijk. Wel meldt Wagenborg desgevraagd in een reactie dat het gaat om zogenoemde cumulatieve preferente aandelen. Dat houdt in dat het dividend wordt uitgekeerd als vast percentage van de nominale waarde van het bedrijf en niet, zoals bij gewone aandelen, van de behaalde nettowinst. Daarnaast behouden de banken middels deze aandelen het recht op gemist dividend.

Volgens Wagenborg geeft de nieuwe kapitaalstructuur het bedrijf een ‘uitstekende uitgangspositie’ om de onderneming te versterken en uit te breiden. De rederij is ondanks de moeilijke marktomstandigheden optimistisch over de toekomst.

Dat optimisme is niet ongegrond. De container- en droge ladingmarkt laten beiden tekenen van herstel zien, na een lange periode van tegenvallende vraag en ontzettend lage vracht- en chartertarieven.

De moeilijke markt van de afgelopen jaren zorgde ervoor dat ook Wagenborg al jarenlang verlies draait. De rederij wist in 2015 voor het eerst sinds 2011 weer zwarte cijfers te schrijven. De rederij speelde toen ongeveer quitte met een plusje van 1,8 miljoen euro op een omzet van 580 miljoen euro. De resultaten van 2016 heeft Wagenborg nog niet bekendgemaakt, maar het is de vraag of de rederij de winst heeft weten vast te houden. De markt bereikte begin vorig jaar een absoluut dieptepunt en kostte uiteindelijk de Nederlandse rederijen Flinter en Abis Shipping het leven.