Dat is een gevolg van de uitslag van de Britse parlementaire verkiezingen. Die kostten premier Theresa May (Conservatieven) de meerderheid in het Lagerhuis. May had juist gehoopt die meerderheid flink uit te breiden om sterker te staan bij de ‘Brexit’-onderhandelingen met Brussel.

De Britten gaven onverwacht sterke steun aan de Labour-partij van Jeremy Corbyn, die volgens de laatste tellingen aan ruim 260 van de 650 Lagerhuis-zetels kwam. De Conservatieven, die hun meerderheid verloren, moeten het nu doen met 318 of 319 zetels, afhankelijk van de uitslag in het – Londense – district Kensington.

Eind deze morgen deed op de BBC het gerucht de ronde dat Theresa May, om een meerderheid te krijgen, in zee zou gaan met de Democratic Unionist Party (DUP), die tien zetels in het Lagerhuis bezet. Ze zou daarmee om 12.30 uur Britse tijd naar de Britse koningin stappen. Later kwam haar partij met een mededeling die hierover weer twijfel opriep.

De uitslag van de verkiezingen is de slechtst denkbare voor aanhangers van een ‘harde’ brexit van het Verenigd Koninkrijk. Dat staat immers politiek zwakker tegenover de onderhandelaars van de Europese Unie dan vóór de verkiezingen. Brussel zal de eerste onderhandelingsronde, meer een verkennend gesprek dat voor 18 en 19 juni op de agenda staat, gesterkt ingaan.

Het lijkt er verder, gelet op analyses van de uitslagen per district, op dat Labour, tot dusver toch al geen sterk voorstander van een harde EU-uittreding, nu in de achterban meer tegenstanders van brexit telt. De socialisten wonnen vooral in districten waarin de ‘anti-brexiteers’ in de meerderheid zijn.

De Britten kennen nu een ‘hung parliament’. Dat betekent dat elke partij hoe dan ook is aangewezen op steun van één of meer andere partijen om te kunnen regeren. Dit is in het Verenigd Koninkrijk een betrekkelijk zeldzaam verschijnsel.

Meestal is een partij, ook al haalt die procentueel geen 50% van de stemmen, via het Britse districtenstelsel toch wel in staat om een meerderheid van de zetels in het Lagerhuis te verwerven. De Conservatieven zouden ook het huidige kabinet als minderheidskabinet kunnen voortzetten, rekenend op wisselende steun van andere partijen.

Datzelfde zou Labour ook kunnen doen, maar daarvoor is eerst nodig dat premier May alsnog het ontslag van haar kabinet aan koningin Elizabeth aanbiedt. De koningin zou dan Jeremy Corbyn, als leider van de tweede partij, aan de slag kunnen zetten. Wiens Labour-aanhang inmiddels even sterk verdeeld is over brexit als heel het Verenigd Koninkrijk.

Hoe dit allemaal uitpakt, is nog hoogst onduidelijk. Zeker is wel dat in en rondom de Europese Commissie de verkiezingsuitslag hier en daar goed was voor een besmuikte glimlach. May heeft haar hand overspeeld. Niet alleen het Britse parlement is nu ‘hung’, de premier zelf hangt ook een beetje.