Volgens expediteurs in het Europese vrachtvervoer is de pijp nog lang niet leeg. Mei bracht weer meer ladingvolumes en ook voor de komende twee maanden ziet het er prima uit.


Dat blijkt uit de European Freight Forwarding Index van Danse Bank, gebaseerd op een enquête onder een vast panel van expediteurs. De index voor het ladingaanbod steeg voor de maand mei naar 64. De stand voor april was 59.

De verwachtingsindex voor juni kwam uit op 65, wat betekent dat de meeste expediteurs op een forse verdere groei van het ladingaanbod rekenen. Vorig jaar rond deze tijd kwam de verwachtingsindex op 60.

In het landvervoer was mei volgens de expediteurs een prima maand, met een index van 68. Juni wordt misschien nog iets beter, gezien een verwachtingsindex van 70.

De zeevrachtindex bereikte in mei een niveau van 64, veertien punten dus boven de ‘neutrale stand’ van 50. De verwachtingsindex voor de komende maanden bereikte een waarde van 67. De havens en het achterlandvervoer in Europa krijgen het vlak voor de grote vakantie dus nog iets drukker.

Dat geldt niet helemaal voor de vrachtluchthavens. De index voor mei stond op 67, maar de verwachtingsindex voor juni moest het doen met 56 punten. Dat duidt nog steeds op flinke groei, maar het tempo lijkt iets af te nemen.