In België is een grote logistieke onderneming ontstaan door het samengaan van de familiebedrijven ECS en 2XL. De nieuwe groep maakt 400 miljoen euro omzet en telt ruim duizend medewerkers.


De twee hebben een maand onderhandeld over een fusie. Er is nu een akkoord bereikt op grond waarvan 2XL wordt opgenomen door ECS European Containers.

ECS is gespecialiseerd in palletvervoer per container tussen het Europese vasteland, de Britse eilanden en Ierland. 2XL is dat in warehousing en logistieke dienstverlening aan bedrijven die actief zijn in de Europese Unie en Groot-Brittannië.

2XL, in 1999 opgericht door Jean Van den Poel, beschikt in Zeebrugge over twee grote geautomatiseerde distributiecentra met rechtstreekse aansluiting op het spoor. Van het bedrijf worden alle aandelen nu verkocht aan ECS.

ECS is in 1995 ook als familiebedrijf opgericht door de familie De Dijcker. Het vervoert volle containers met palletlading over land en zee en per spoor in de gehele Unie. Bij de overname heeft, zeggen beide bedrijven, de mogelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie ook een rol gespeeld.

Volgens ECS en 2XL is er in het Verenigd Koninkrijk nu al een consolidatiegolf gaande van logistieke bedrijven. De nieuwe partners, die elk een belangrijk deel van hun omzet in vervoer over en onder het Kanaal behalen, hebben hierop alvast gereageerd.

De twee bedrijven blijven actief in hun huidige vestigingen, waarvan een aantal in het buitenland. De nieuwe groepsstructuur moet nu nader worden uitgewerkt.