In het nieuwe Franse kabinet is Elisabeth Borne benoemd tot verkeersminister. Ze valt in de regering van premier Edouard Philippe onder milieuminister Nicolas Hulot.


De portefeuille transport heeft met de benoeming van Borne ‘promotie gemaakt’. Haar voorganger, Alain Vidalies, had slechts de rang van staatssecretaris. Milieuminister Hulot, aan wie Borne rapporteert, heeft bovendien de status van ‘staatsminister”, wat hem in het kabinet tweede in rang maakt achter de premier. Hulot is overigens niet de enige staatsminister.

Borne (56) had sinds 2015 de leiding over één van de openbaar-vervoerbedrijven van Parijs, RATP. Daarvoor werkte ze als directeur van het kabinet van milieuminister Ségolène Royal. Borne is tijdens haar loopbaan veel belast geweest met miliieuvraagstukken.

Ze onderhandelde onder meer mee over de tarieven van de écotaxe piods lourds’, de nieuwe kilometerheffing voor vrachtverkeer in Frankrijk, die er onder druk van maatschappelijk protest nooit is gekomen.