Dat blijkt uit cijfers van WorldACD, die stelt dat ‘maart 2017 herinnerd zal worden om jaargroeicijfers die de markt niet meer heeft gezien sinds de crisisjaren ’09 en ’10.’

Wereldwijd groeide het volume (betalend gewicht, red.) met 14,7% ten opzichte van vorig jaar. In het Aziatisch-Pacifische gebied en Europa stegen de exportvolumes zelfs met 19%. Met name in Hongkong, Shanghai, Beijing, Guangzhou, Londen, Milano, Chicago en Frankfurt nam de handel fors toe. Elk van deze steden boekte een volumegroei van meer dan 20%. Frankfurt-Hahn Airport meldt in een persbericht dat het behandelde volume in het eerste kwartaal van 2017 zelfs met 41% is gestegen, ten opzichte van vorig jaar.

Oorzaak voor de toename zijn volgens WorldACD de ladingverschuiving van zee- naar luchttransport en de lancering van nieuwe gewilde consumentenproducten. Wat daarnaast bijdraagt aan het sterke maartresultaat is dat de maand dit jaar een vrijdag meer telt dan vorig jaar en dat Pasen, wanneer de volumes doorgaans wat lager zijn, pas in april plaats vindt.

Europese exporteurs kampen sinds de start van dit jaar al met een gebrek aan laadruimte voor zeevracht voor exportlading naar met name Azië. Volgens de containerrederijen is dat tekort het gevolg van een hoger dan verwachte vraag en het tijdelijk wegvallen van laadruimte door het faillissement van Hanjin en de reorganisatie van de containerallianties, hoewel brancheorganisaties vraagtekens bij die verklaring hebben geplaatst. In een enquête van Nieuwsblad Transport gaf vorige week meer dan een kwart van de 109 bevraagde verladers en expediteurs al aan dat zij zijn uitgeweken naar andere modaliteiten.

In China kampen veel havens tegelijkertijd met congestie die naast de reorganisatie van de allianties ook wordt veroorzaakt door slechte weersomstandigheden en een flinke importgroei. Dat verklaart waarom de luchtvrachtvolumes in Azië en Europa sterker groeiden dan het wereldwijd gemiddelde.

WorldACD verwacht dat ook april een sterke maand zal zijn, maar dat door Pasen de groei in vergelijking met maart wel iets zal afnemen tot een gemiddelde van 10%.