De Duitse regeringspartij CDU wil dat Duitsland ook na begin september aanstaande nog controles kan uitvoeren aan zijn binnengrenzen met Oostenrijk en Scandinavische landen.


De partij verzet zich tegen de beslissing van de Europese Commissie dat er na september geen nieuwe verlenging komt van de periode waarin een aantal Europese landen zulke controles aan binnengrenzen kunnen uitvoeren.

Controles aan binnengrenzen zijn de afgelopen tijd uitgevoerd door Oostenrijk Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen, met toestemming van de Europese Commissie. Die overwoog dat de versterking van de controles aan de buitengrenzen van het Schengengebied nog onvoldoende was gevorderd om de migrantenstromen naar Europa te kunnen beheersen.

Nu is die controle aan de buitengrenzen van ‘Schengen’ echter voldoende op orde, zegt Brussel, en moet het afgelopen zijn met de eigen binnengrenscontroles. Het CDU vraagt zich af of de controles aan buitengrenzen werkelijk op voldoende niveau zijn gebracht en wil het recht voorbehouden ook aan binnengrenzen te controleren.

De parlementair staatssecretaris voor binnenlandse zaken van de CDU, Günter Krings, betwijfelt zelfs openlijk of het Schengengebied binnen een half jaar aan de buitenzijde voldoende kan worden bewaakt.