De Baltic Exchange wil zijn basis verbreden en werkt aan de introductie van nieuwe indices voor het container- en LNG-vervoer.


Dat heeft de nieuwe topman Mark Jackson aangekondigd op een conferentie in Singapore, de thuisbasis van de Singapore Exchange (SGX), die het eeuwenoude Britse instituut vorig jaar overnam. De Baltic Exchange is al lang geen beurs meer in de letterlijk zin van het woord, maar is nog wel een belangrijke dataleverancier in de bulkvaart en het meest bekend van de Baltic Dry Index, een graadmeter voor de vrachttarieven voor het vervoer van droog massagoed.

Volgens Jackson worden de nieuwe indices in de loop van het jaar geïntroduceerd, maar hij noemde geen harde data. Hij sprak van ‘gewaagde plannen’, die ervoor moeten zorgen dat de Baltic Exchange zijn positie in het hart van de bulkvaart op de lange termijn veilig stelt. Hij kondigde verder onder meer de ontwikkeling van een digitale maritieme markt-infrastructuur aan.