Het elektronisch melden van de douaneprocessen (Binnenbrengen, Uitgaan en Provianderen) voor de maritieme en luchtvrachtsector via het zogeheten Single Window is uitgesteld tot september van dit jaar.


De douane wil met het uitstel van vier maanden extra tijd inbouwen om de huidige IT-verstoringen ‘structureel op te lossen’, meldt luchtvrachtkoepel ACN op Schiphol. Tot het einde van dit jaar geldt voor het bedrijfsleven een transitieperiode, voegt de belangenbehartiger eraan toe.

De douane komt met de maatregel ook tegemoet aan de zorgen van vele marktpartijen over het gebruik van het nieuwe systeem. De vrachtbedrijven krijgen nu bijvoorbeeld meer tijd om de systemen te testen en ervaring op te doen. Daarnaast is er voor de aarzelende partijen extra tijd om zich alsnog op het nieuwe douane-systeem aan te sluiten. Wie dat niet tijdig doet, loopt straks het risico op vertragingen bij de afhandeling van logistieke processen, waarschuwt ACN. In het ergste geval kunnen processen zelfs geheel ‘stil komen te liggen’.

De belangenorganisatie verwijst verder voor vragen heeft over de douaneprocessen Binnenbrengen, Uitgaan en Provianderen en Single Window naar de Nationale Helpdesk van de douane.