Het bedrijfsresultaat daalde met bijna 70% naar 126,4 miljoen euro. Dat blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers van de Duitse rederij.

De Nederlandse topman Rolf Habben Jansen van Hapag-Lloyd noemde het resultaat ‘allesbehalve tevredenstellend’. De zwakke containermarkt in de eerste helft van 2016 met extreem lage tarieven waren volgens de bestuurder de oorzaak voor het verlies.

De gemiddelde prijs voor een teu daalde daardoor vorig jaar met 15,4% naar 1.036 dollar, wat zich in een omzetdaling van 1 miljard euro vertaalde naar een omzet van 7,77 miljard euro. Positief in de cijfers van Hapag-Lloyd was dat het transportvolume met 2,7% steeg naar 7,6 miljoen teu. Daarnaast werd er vorig jaar 12,3% gespaard aan transportkosten, terwijl bij de havenoverslag 8,3% kon worden bezuinigd.

Voor dit jaar verwacht Habben Jansen ‘een bepaald marktherstel’. De omvang daarvan zal volgens hem sterk afhangen van betere vrachttarieven. De eerste maanden van dit jaar boden daarbij voor de rederij nog geen optimale start, omdat er door lange termijncontracten nog ‘niet volledig kon worden geprofiteerd van de positieve ontwikkeling van de prijzen op de spotmarkt, terwijl de bunkerprijzen daarentegen weer merkbaar stijgen’, aldus Habben Jansen. Hij verwacht ondanks deze kanttekeningen dat het bedrijfsresultaat dit jaar voor Hapag-Lloyd beter zal zijn dan 2016.