Maersk en Norsepower gaan de eerste tanker ter wereld uitrusten met rotorzeilen die windenergie kunnen opwekken aan boord van een schip.


Maersk installeert twee rotorzeilen op één van zijn tankers. Die rotorzeilen zijn ontworpen door het Finse bedrijf Norsepower, die met de zogenoemde Flettner-rotors gebruik maakt van het Magnus-effect (uitleg) om windenergie te oogsten en om te zetten in aandrijvingskracht voor schepen.

Het project moet inzicht geven in de brandstofbesparingen en de operationele ervaringen. De ‘zeilen’ worden in de eerste helft van 2018 geïnstalleerd. De proef duurt tot en met het einde van 2019.

Het schip dat wordt gebruikt is een producttanker met een laadvermogen van 110.000 ton. De twee rotors die worden geïnstalleerd zijn 30 meter hoog en hebben een diameter van vijf meter. Samen zullen die naar verwachting een brandstofbesparing van 7 tot 10% opleveren.

Het project wordt grotendeels gefinancierd door het Britse Energy Technologies Institute (ETI), maar Maersk en Norsepower dragen ook bij. Shell coördineert het project. De ontwikkeling van de ‘zeilen’ is bekostigd middels subsidies, onder andere afkomstig van de Europese Unie.

De tanker van Maersk is niet het eerste schip dat de zeilen probeert. In 2014 installeerde Norsepower al rotors op ro/ro-schip ‘Estraden’ van rederij Bore en begin dit jaar aan boord van een ferry van Viking Line Cruises.