De haven van Stockholm heeft een overeenkomst gesloten met Hutchison Ports voor de exploitatie van de nieuwe containerhaven Norvik zestig kilometer ten zuiden van de Zweedse hoofdstad.


Die krijgt een 450 meter lange kade aan 16,5 meter diep water met een capaciteit van 450.000 teu per jaar, voldoende voor de ontvangst van de grootste containerschepen. Het project, vlakbij het ferryhaventje Nynäshamn. is gericht op de bediening van de agglomeratie groot-Stockholm, die een kleine twee miljoen inwoners telt en goed is voor bijna de helft van het Zweedse nationaal product.

Havendirecteur Johan Castwall vertrouwt erop dat Hutchison Norvik Port zal uitbouwen tot een belangrijke containerhaven in het Oostzeegebied. Hutchison Ports exploiteert al acht jaar de containerterminal Frihamnen vlakbij het centrum van de stad. Die is nautisch veel lastiger bereikbaar en gaat na de ingebruikneming van Norvik Port dicht. Het gebied krijgt een woonbestemming.