In deze wekelijkse rubriek geven kopstukken uit de sector commentaar op het nieuws. Deze week Lisette van der Pijl, eigenaar en online marketeer van Port-able.


Wat mij opvalt deze week is vooral het nieuws dat ik mis: verandering!

Ronald Paul zei begin deze maand dat ‘de zeehavens voor een enorme uitdaging staan op het gebied van energie en klimaat, het verduurzamen van industrie en transport en het breed toepasbaar maken van ICT’. Er werd gepleit voor een ‘Structuurfonds Zeehavens’ wat deze veranderingen mogelijk zou moeten maken.

Afgelopen week spraken we erover tijdens het verkiezingsdebat Portalx (georganiseerd door de Jong Havenvereniging). Er was grote twijfel of het Structuurfonds de oplossing zou zijn, maar op steun van de meeste politieke partijen konden de havens rekenen.

Waar ik benieuwd naar ben is de vraag die Arjen Lubach deze week ‘trending’ maakte online: #hoedan?

Als de steun van de overheid er is, welke bedrijven gaan dan het verschil maken, wie gaan het echt anders aanpakken en de eerste stappen zetten om de traditionele havens te veranderen? Niet alleen weer een volgende drone start-up, maar de oude en de nieuwe garde die samenwerken om echt het verschil te maken: om de haven duurzaam te maken en te digitaliseren?

Wie zijn de Elon Musks en Steve Jobs van de havens? En vooral: #hoedan?

Ik ben reuze benieuwd naar het opvallendste nieuws van de komende tijd, want dat er iets moet gaan veranderen, dat staat vast!