Het beoogt met de investering de marktpositie in dit ladingsegment aanzienlijk uit te bouwen. Dat bevestigt Christophe Vandierendock, general manager commodities van Katoen Natie.

De logistiek dienstverlener uit Antwerpen neemt voor de expansie een terrein van ruim drie hectare af van het Amsterdams havenbedrijf. Het perceel (havennummer 7950-7960) ligt naast het terrein van het overslagbedrijf USA van de Amsterdams havengroep Ter Haak in de Amerikahaven en zal hoogstwaarschijnlijk dit voorjaar nog worden opgeleverd.

Vandierendonck wil over het verdere tijdspad en de precieze omvang van het nieuwe cacaocentrum nog geen uitspraken doen. Hij wijst erop dat met het Amsterdams havenbedrijf nog aantal details rond de levering van de havengrond moeten worden ingevuld. ‘Wij zullen verdere details bekendmaken als de tijd er rijp voor is.’ Hij wijst er verder op dat er nog meer uitbreidingsprojecten lopen van het bedrijf in de Amsterdamse haven.
Voor het nieuwe logistieke pand in Amsterdam moet onder meer nog een milieuonderzoek worden gedaan of de ondergrond van het terrein, dat jarenlang braak heeft gelegen, is vervuild. De kans op vervuilde grond is niet uitgesloten, stellen kenners. In het verleden zijn delen van de Amerikahaven aangelegd met slakken van staalfabrikant Hoogovens, het huidige Tata Steel.

Amsterdam is de grootste op- en overslaghaven van cacao in de wereld en Katoen Natie is sinds tien jaar bezig om zich onder meer via gerichte overnames een stevige marktpositie te verwerven in dit segment. Zo nam het bedrijf in 2008 Unicontrol Commodity B.V. over en een jaar later Unieveem. Via de overname van Unieveem, waarvan de opslagloods ligt naast het beoogde nieuwe havenperceel, kreeg Katoen Natie een Europese marktleider in handen in de controle, ontvangst, op- en overslag van cacaoproducten zoals cacaoboter en cacaopoeder.