Hyundai Merchant Marine (HMM) heeft een nieuwe alliantie opgericht met de twee Zuid-Koreaanse rederijen Sinokor en Heung-A Shipping. De rederijen willen samen de intra-Aziatische markt bedienen.


Onder de naam ‘HMM + K2 consortium’ gaan de drie rederijen zich richten op het containertransport tussen Japan, China en Zuidoost-Azië. De overeenkomst gaat per maart dit jaar gelden en zal telkens automatisch worden verlengd voor een periode van twee jaar, meldt Hyundai.

Met de overeenkomst wil Hyundai zijn concurrentiepositie ten opzichte van de grote containerrederijen verbeteren door een sterkere aanwezigheid op met name de handelsroutes tussen Korea en Japan en Korea en China. Ook moet het consortium kostenbesparingen mogelijk maken.

De overeenkomst zal vessel sharing agreements en verschillende typen slot agreements omvatten. Daarnaast willen de rederijen op de middellange en lange termijn gezamenlijk gaan investeren in haveninfrastructuur en containers.

Hyundai heeft zich ten doel gesteld om in 2021 zijn marktaandeel te hebben uitgebreid tot 5%, wat volgens Alphaliner een onrealistische doelstelling is.
De rederij was na een succesvolle reorganisatie eerder dit jaar maandenlang met Maersk Line en MSC in gesprek over toetreding tot hun 2M-alliantie, maar werd uiteindelijk volwaardig lidmaatschap ontzegd. Wel werd er een ‘strategische samenwerking’ overeengekomen waarin Hyundai middels het uitwisselen en kopen van ladingcapaciteit gebruik mag maken van het oost-west netwerk van 2M. In ruil daarvoor moet de rederij de chartercontracten van een aantal door Hyundai gecharterde schepen aan de Europese containerrederijen overdragen.

Hyundai wil zich gaan focussen op de Trans-Pacifische handel. Om het marktaandeel op die route uit te breiden wilde de rederij de activiteiten van Hanjin op deze route overnemen. Die plannen werden gedwarsboomd door bulkrederij Korea Line. Goed nieuws voor Hyundai is dat de rederij mogelijk een tweede kans krijgt om deze activiteiten alsnog over te nemen.