Voormalig topvrouw Choi Eun-young van Hanjin Shipping is in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van misbruik van voorkennis.


Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Volgens de aanklager heeft Choi in april vorig jaar een pakket aandelen verkocht, enkele dagen voor de rederij een ingrijpend herstructureringsplan naar buiten bracht. In het daarop volgende onderzoek heeft Choi, op dat moment CEO, verklaard dat ze geen kennis had van de reorganisatieplannen en dat ze de aandelen had verkocht om schulden af te betalen.

Ze heeft wel toegegeven misschien niet over de juiste kwalificaties voor de topbaan te beschikken. Haar benoeming was niet het resultaat van een selectieprocedure, maar van het feit dat ze de baan overnam van haar overleden echtgenoot. Overigens verkochten ook haar twee dochters kort voor de aankondiging van de reorganisatieplannen hun Hanjin-aandelen. Zij zijn niet in staat van beschuldiging gesteld.

Onder druk van de publieke opinie heeft Choi, na de surseanceaanvraag van de rederij eind vorig jaar, negen miljoen dollar bijgedragen aan een fonds om gestrande lading alsnog af te leveren. Ze is op dit moment voorzitter van Eusu Holdings, de moedermaatschappij van logistiek dienstverlener Eusu Logistics.