De malaise bij Hanjin Shipping heeft tot grote vertragingen geleid in de levering van goederen. Verzekeraars vrezen dat de ellende bij de Zuid-Koreaanse containercarrier niet op zichzelf staat.


Dat meldt de internationale maritieme verzekeringskoepel IUMI. Hanjin verkeert in surseance en in februari 2017 beslist de rechter of het doek definitief valt voor de Zuid-Koreaanse rederij. De IUMI is verheugd dat de meeste Hanjin schepen inmiddels op de plaats van bestemming zijn aangekomen en hun vracht is gelost.

Hoewel IUMI nog geen beeld heeft van de totale schade, zijn schadeclaims tot nog toe beperkt gebleven tot schade die direct in verband staat met vertraagde levering van de vracht en zijn er nog geen claims vanwege immateriële schade door vertragingen binnengekomen.

Desalniettemin is IUMI allerminst gerust over de toekomst. ‘Een grotere zorg is dat Hanjin slechts een topje van de ijsberg is’, verklaart IUMI. ‘Afgelopen weken brachten een hoos aan slecht nieuws met betrekking tot de containerhandel van belangrijke rederijen met miljoenenverliezen waaraan scheepvaartfinanciers blootgesteld zijn.’