De ondergang van Hanjin Shipping heeft een negatieve invloed op de grootste haven van Zuid-Korea, Busan.


De haven verliest in 2017 3,5% van zijn vrachtvolume, schrijft The Korea Herald. De krant baseert zich op prognoses van het Korea Maritime Institute.

Dit jaar heeft de haven van Busan nog 10 miljoen containers afgehandeld. Daarmee is Busan de zesde grote containerhaven ter wereld. De lijndiensten tussen Azië en Noord-Amerika nemen een aandeel van 36,7% voor hun rekening. De diensten tussen Azië en Europa zijn goed voor 6,7% van het totale volume.

Naast de ondergang van Hanjin Shipping wordt de Koreaanse haven ook getroffen door een reorganisatie bij de drie scheepvaartallianties G6, Ocean Three en CKYHE. Vanaf april zullen nog maar negen rederijen verdeeld over twee allianties Busan aandoen.

Volgens het Korea Maritime Institute moet Busan zijn ambities aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Qua transshipment volume is Busan na Singapore en Hongkong de derde haven ter wereld.