MSC koopt Hanjin’s belang in Total Terminals International Ltd., de terminaloperator van Hanjin die twee containerterminals in Long Beach en Seattle beheert. MSC is nu de enige aandeelhouder.


MSC kocht in 2013 al een belang van 46% in Total Terminals International (TTI). De rederij had kort daarvoor zijn ladingpakket naar de Long Beach terminal verlegd. In de huidige deal heeft MSC de overige 54% van de aandelen gekocht.

De Long Beach containerterminal van TTI is de grootste terminal in Californië. In 2015 werd er 2 miljoen teu overgeslagen, maar de maximale capaciteit bedraagt 3 miljoen teu. De terminal in Seattle is met een maximale capaciteit van 460.000 teu een stuk kleiner. Daar werd vorig jaar ongeveer 340.000 teu behandeld. Hoeveel MSC voor het belang betaalt is niet bekendgemaakt.

TTI had eerder ook nog een terminal in het Spaanse Algeciras, maar die is in november aan Hyundai Merchant Marine verkocht.

Hanjin had in totaal elf terminals wereldwijd. Als de verkoop van de terminals in Amerika en Spanje door de betreffende autoriteiten worden goedgekeurd, houdt de rederij er nog acht over: De Tan Cang Cai Mep International Terminal (TCIT) in Vietnam en verschillende terminals in Zuid-Korea waaronder de Gwangyang Terminal, de Gyeong-in Terminal en de Busan International Terminal.

De rechtbank in Seoul is bezig met de verkoop van bedrijfsonderdelen van Hanjin om zo schulden af te lossen. De rederij zag zich door financiële problemen genoodzaakt om eind augustus surseance aan te vragen.

Eerder werden Hanjin’s activa op de Azië-Verenigde Staten handelsroute al verkocht. Die deal omvatte schepen, kantoren en arbeidsplaatsen. Hyundai Merchant Marine wilde het geheel graag kopen om het marktaandeel op de Trans-Pacifische routes uit te breiden, maar de rederij werd tot de verrassing van velen de loef afgestoken door bulkrederij Korea Line, die nog helemaal niet actief was in de containervaart.

Hanjin verkeert officieel nog steeds in staat van surseance. In februari neemt de rechtbank een besluit over de toekomst van de rederij. Verwacht wordt dat de rederij dan wordt geliquideerd.