Een Noors/Britse combinatie wil binnen twee jaar ’s werelds eerste onbemande offshore vaartuig op de markt brengen.


Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Automated Ships Ltd. en het Noorse Kongsberg hebben een voorlopige overeenkomst gesloten met de werf Fjellstrand AS aan de Noorse westkust voor het ontwerp en de bouw van het revolutionaire vaartuig, dat ‘Hrönn’ gedoopt zal worden. De bouw moet al in de loop van volgend jaar beginnen.

Het project past in het Noorse programma om toonaangevend te worden met onbemande en geautomatiseerde zeeschepen en wordt gesteund door klaasbureau DNV GL en de Noorse maritieme autoriteit NMA. Noorwegen heeft een deel van het 130 kilometer lange ‘Trondheimfjord’ aangewezen als testgebied voor dit soort vaartuigen en ook de ‘Hrönn’ zal daar proefvaarten uitvoeren.

Hoe groot het projectbudget is, is niet bekendgemaakt. Ook heeft Kongsberg, die het project via een persbericht wereldkundig heeft gemaakt, geen details over de afmetingen of de actieradius van het vaartuig onthuld. Kongsberg is één van ’s werelds grootste leveranciers van maritieme technologie en levert ook alle systemen voor de ‘Hrönn’.

Die zal in eerste instantie op afstand bestuurbaar worden ingericht, maar moet uiteindelijk dankzij de ontwikkeling van nieuwe algoritmes volledig geautomatiseerd en autonoom kunnen gaan varen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan onderzoekstaken, het aansturen van onderwaterrobots en het bevoorraden van offshore-installaties. Automated Ships is de partij die het vaartuig gaat verhuren. Het bedrijf zegt al met verschillende gegadigden in gesprek te zijn.

Fjellstrand maakte twee jaar geleden naam met de bouw van de eerste volledig elektrisch aangedreven zeegaande ferry, de ‘Ampere’, die nu over het Sognefjord pendelt. Automated Ships is een dochter van het in de buurt van Plymouth gevestigde MSubs, dat bemande en onbemande duikboten ontwerpt en levert. Het ontwierp enkele jaren geleden de ‘Mastt’ (Mobile Anti-Submarine Training Target), een 24 meter lange experimentele onbemande duikboot, die tegen andere onderzeeboten ingezet kan worden.