De Europese Commissie wil de tijdelijke controles aan binnengrenzen van het Schengengebied met drie maanden verlengen.


Deze controles, in Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen, zouden eigenlijk in november ten einde moeten komen. Maar de controle van de buitengrenzen van het Schengengebied is nog niet geheel op orde.

Aan de voorwaarden van het stappenplan ‘Terug naar Schengen’ is dus nog niet geheel voldaan en daarom heeft de Commissie besloten interne grenscontroles aan sommige grenzen nog even toe te staan.

Volgens Frans Timmermans, de eerste vicevoorzitter van de Commissie, en Dimitris Avramopoulos, die binnen de Commissie verantwoordelijk is voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap, is het aantal binnenkomende irreguliere migranten en asielzoekers de laatste tijd flink verminderd.

Dat is mede te danken aan de overeenkomst die de Europese Unie met Turkije heeft gesloten over de opvang van migranten in Turkije. Verder wordt goede vooruitgang gemaakt bij de versterking van de Europese grens- en kustwacht, om de buitengrenzen van de Schengenzone te bewaken. Eind januari komend jaar zijn alle lekken aan de buitengrenzen, te beginnen die in Griekenland, vermoedelijk gedicht.

Maar de komende drie maanden zullen dus nog controles aan binnengrenzen plaatsvinden. Het gaat om de Oostenrijkse grenzen met Hongarije en Slovenië, de Duitse grens met Oostenrijk, de Deense grens met Duitsland en de Deense ferryhavens die verbindingen met Duitsland onderhouden, de Zweedse grens in de zuidelijke en westelijke havens en de brug over de Sont naar Denemarken, alsmede de Noorse havens die verbindingen met Denemarken, Duitsland en Zweden onderhouden.