Panalpina zag het bedrijfsresultaat over de eerste negen maanden van dit jaar afnemen met bijna 30% naar 67,5 miljoen Zwitserse frank (62,4 miljoen euro).


Dat maakte Zwitserse expeditiebedrijf dinsdag bekend. De nettowinst kreeg ook een flinke tik te verduren dit jaar en daalde van bijna zeventig miljoen frank naar 46,5 miljoen frank. De omzet (3,8 miljard frank) nam met ruim een half miljard af vergeleken met de eerste drie kwartalen van het boekjaar 2015.

De directie wijt het afnemende resultaat onder meer aan krimpende lucht-en zeevrachtmarkt, de verdere erosie van de vrachtprijzen en het zwakke herstel van de gas-oliesector. Bij de laatste onderdeel heeft het concern in het tweede kwartaal van dit jaar zwaar ingegrepen via een saneringsplan van 26 miljoen frank, wat eindresultaat verder drukte. Geschoond voor deze extra reorganisatiekosten zou de nettowinst dit jaar met 72,6 miljoen frank zelfs 4,8% hoger zijn uitgevallen dan in 2015, stelt de directie in de cijfers.

Positief ontwikkelde zich het luchtvrachtvolume dat mede door de acquisitie van het Nederlandse Airflo met 9% groeide. Toch leverde dit extra volume Panalpina niet meer winst op. Het bedrijfsresultaat van de luchtvrachtdivisie daalde van 67,6 miljoen frank naar zestig miljoen. Het zeevrachtvervoer liet door de afbouw van de gas-en olie-activiteiten een forse afname zien van het volume (9%). Het bedrijfsresultaat van Panalpina slonk in deze markt met bijna 70% naar 6,3 miljoen frank. De contractlogistiek liet ook mindere cijfers zien. Het resultaat halveerde bijna van twee miljoen frank naar 1,2 miljoen frank.