Cosco Shipping Ports (CSP) heeft de concessie verworven voor de ontwikkeling en exploitatie van de nieuwe Container Terminal 2 in Khalifa Port in Abu Dhabi.


De Chinese havengroep verwacht zo’n 400 miljoen dollar te investeren in de eerste fase, die 800 meter kade en zeventig hectare beslaat. Dat is goed voor een jaarlijkse overslagcapaciteit van naar schatting 2,4 miljoen teu. Volgens een eigen opgave aan de Hong Kong Stock Exchange betaalt Cosco in totaal nog eens 738 miljoen dollar voor de 35-jarige concessie.

Topmanager Raymond Wong heeft tegen Reuters gezegd ervan uit te gaan dat de terminal ook lading zal aantrekken die nu via Jebel Ali in Dubai loopt. De terminal zal geëxploiteerd worden door een joint venture met Abu Dhabi Ports, dat minderheidsaandeelhouder wordt. De tweede fase voorziet in verlenging van de overslagkade tot 1,4 kilometer, waarmee de capaciteit op 3,5 miljoen te zou komen.

Het Cosco-netwerk omvat al 46 terminals in Azië, Europa en de VS. Eerder dit jaar kocht de groep een belang van 35% in de Euromax Terminal van ECT op de Maasvlakte.