Vanmiddag om 15.00 uur vertrekken twee containerkranen van de voormalige ECT Home-terminal vanuit de Willem Alexanderhaven in Rotterdam. De kranen krijgen een tweede leven in Spanje.


Gisteravond heeft BigLift Shipping’s ‘Happy Sky’ de laadoperatie van de twee kranen in de Rotterdamse Eemhaven afgerond. De kranen hebben tot vorig jaar dienst gedaan op de Home-terminal van containeroverslagbedrijf ECT en zijn verkocht aan de Davila Group. De terminal aan de Eemhaven waar vijftig jaar geleden de allereerste containers in Rotterdam werden afgeleverd, is ontmanteld.

Aan het transport is een intensief traject van voorbereiding voorafgegaan door engineers van zowel BigLift als opdrachtgever Altius S.A. Specifieke uitdagingen in dit project waren de bijzondere afmetingen en het gewicht van de lading. De kranen zijn bijna 60 meter hoog, zo’n 27 meter breed en 15,25 m lang (tussen de rails). Tijdens het transport steken ze in totaal 62 meter uit – 39 meter aan bakboord, 23 meter aan stuurboord. Per stuk wegen de kranen ruim 800 ton.

Om de kranen te beschermen tegen de omstandigheden waaraan zij tijdens het zeetransport worden blootgesteld, zijn ze op diverse plaatsen versterkt met stalen pijpen die op diverse punten op de kranen zijn gelast. Deze constructie weegt nog eens 80 ton per kraan.

Omdat het zwaartepunt van de kranen hoog ligt, waren voor de operatie scheepskranen met een hoge hijshoogte vereist. ‘Happy Sky’ beschikt over twee 900 meter Huisman Heavy Lift Mast Cranes met extreme hijscapaciteiten. Net als de rest van de BigLift vloot zijn bij laad- en losoperaties geen stabiliteitspontons vereist.

Om de krachten over het dek te verspreiden en de lading goed te kunnen positioneren zijn op het dek loadspreaders aangebracht. De kraan is op speciaal aangelegde rails aan dek gezet en is over deze rails naar achteren geplaatst. De tweede kraan is bij het laden direct in de juiste positie aan dek geplaatst. Beide kranen worden de komende dagen zorgvuldig ge-zeevast met weer een constructie van stalen buizen. ‘Happy Sky’ vertrekt eind deze week richting Spanje om de kranen naar hun volgende bestemming te brengen; de Termavi container terminal in Vigo.