De haven van Antwerpen gaat in San Pedro, in Ivoorkust, de uitbouw van een logistiek platform zowel financieel als met praktische expertise ondersteunen.


San Pedro is de belangrijkste cacaohaven ter wereld. Het wil zich op West-Afrikaans regionaal niveau opwerken tot een logistieke hotspot voor de behandeling van, naast cacao, onder meer meststoffen en cashewnoten. Om die ambitie waar te maken start er begin volgend jaar de bouw van het logistiek platform San Pedro Logistique.

Port of Antwerp International (PAI), de consultancy- en investeringsdochter van het Havenbedrijf Antwerpen, zal een deel van het kostenplaatje van dit project op zich nemen. Het is de eerste keer dat PAI, dat al geruime tijd actief is in West-Afrika, een financiële investering doet in deze regio.

In 2011 ondertekenden de havens van San Pedro en Antwerpen een samenwerkingsovereenkomst. Sindsdien groeide de overslag in San Pedro aan tot 4,9 miljoen ton en werden er logistieke zones ontwikkeld. Die overeenkomst is nu met vijf jaar verlengd. Antwerpen stelt de nodige technische expertise ter beschikking en geeft jaarlijks twee beurzen aan medewerkers van de haven van San Pedro voor training in Apec, het trainings- en opleidingscentrum van de Antwerpse haven.

In de ontwikkeling van het logistiek platform neemt de Belgische groep Sea-Invest, die in Ivoorkust al actief is in de haven van de hoofdstad Abidjan, het voortouw. Het bouwproject kost 5,5 miljoen euro, waarvan PAI 35% financieert. In ruil krijgt PAI twee bestuursposten toegewezen in de vennootschap achter San Pedro Logistique. Naar verwachting zal het platform rond de zomer van 2017 operationeel zijn.