De financiering wordt verstrekt door verschillende banken, waaronder Rabobank, ING en ABN Amro. Volgens Gunvor was de bereidheid om geld te lenen groot, want de inschrijving werd met bijna 40% overtekend.

Wat er voor 200 miljoen dollar precies gekocht gaat worden wil woordvoerder Seth Pietras van Gunvor vanwege concurrentiegevoeligheid niet vertellen, maar wel zegt hij dat het geld gebruikt wordt om ‘de betrouwbaarheid en winstgevendheid van de raffinaderij te verbeteren en om aan milieuregelgeving te voldoen.’

Gunvor heeft de terminal in Europoort in oktober vorig jaar overgenomen van Kuwait Petroleum. Daarbij heeft het bedrijf de smeerolie producerende faciliteit gesloten. Dagelijks kan de raffinaderij 88.000 vaten ruwe olie verwerken tot LPG, nafta en diesel.

Gunvor is in 2000 opgericht als oliehandelaar en heeft in de loop der jaren zijn portfolio gediversifieerd met de handel in kolen, aardgas, biobrandstoffen en CO2-emissies. In 2008 kocht het bedrijf zijn eerste industriële faciliteit, namelijk een olieterminal in de Russische haven Oest-Loega. In 2012 volgden de koop van raffinaderijen in Antwerpen en Ingolstadt in Duitsland. De Rotterdamse raffinaderij moet de winstgevendheid onder andere verhogen door synergieën met de Antwerpse terminal te benutten.

Het bedrijf behoort tot de grootste oliehandelaren ter wereld en staat in het rijtje met Vitol, Glencore, Cargill, Koch Industries en Trafigura. In 2015 verhandelde Gunvor 180 miljoen megaton aan grondstoffen, een flinke stijging ten opzichte van de 137 miljoen megaton een jaar eerder. De grondstoffenhandelaar boekte vorig jaar een omzet van 64 miljard dollar, waarvan 1,25 miljard dollar als nettowinst de zak inging.

Het Havenbedrijf Rotterdam toont zich tevreden met de investering en wijst erop dat ook andere oliebedrijven in hun Rotterdamse terminals investeren, zoals Shell die de terminal in Pernis heeft uitgebreid en Exxonmobil die een miljard dollar investeert in een nieuwe kraakinstallatie.