De zorgen over de veiligheid van de nieuwe sluizen in het Panamakanaal nemen toe, nu in de eerste maand al drie schepen onzacht in aanraking met de sluiswanden zijn gekomen.


Deze week ging het mis met het Chinese containerschip ‘Xin Fei Zhou’ van China Shipping Container Lines. Maritieme sites als gCaptain hebben foto’s gepubliceerd, waarop een forse deuk in de romp is te zien. De Panama Canal Authority zegt de zaak in onderzoek te hebben.

Op 28 juni, twee dagen na de ingebruikneming van de nieuwe sluizen, raakte de LPG-tanker ‘Lycaste Peace’ van het Japanse NYK een sluiswand, waarbij een stootkussen werd losgerukt. Daarbij raakte de reling van het schip licht beschadigd. Ook ‘Cosco Shipping Panama’, die als allereerste door de nieuws sluis ging, zou hard in contact met een sluiswand zijn gekomen, overigens zonder schade aan te richten.