Het evenement is een initiatief van de STC-Group, Havenbedrijf Rotterdam, Jong Havenvereniging, Deltalinqs en Marine Club Rotterdam. Nieuw tijdens deze editie was de uitreiking van de prijs voor het beste Havenidee.

MCR-prijs
Tijdens het evenement dat plaatsvond in de Lloydzaal van de STC-Group zijn drie prijzen en twee titels uitgereikt. De MCR-prijs voor de meest talentvolle MBO’er ging dit jaar naar Nick de Willigen, vierdejaars Allround Operational Technicus aan het Scheepvaart en Transport College. Nick ontving onder andere een studiebeurs uit het twee jaar geleden opgerichte Pieter van Essen studiefonds. De andere twee finalisten waren de tweelingbroers Mitch en Tristan den Engelsman, beiden studenten aan het Scheepvaart en Transport College.

Titel Havenwerker van het jaar
Na een spannende stemronde mag Ed van den Hoek van Matrans Marine Services B.V. zich Havenwerker van het Jaar noemen. Ed ontving de bij de titel horende prijs uit handen van de Rotterdamse havenwethouder Adriaan Visser. De titel Havenwerker van het jaar wordt uitgereikt aan een havenwerker die uitblinkt in veilig en innovatief werken en collegialiteit. Mark Berendsen en Karel van Riet Paap waren ook doorgedrongen tot de finale.

SmartPort Scriptieprijs
Veel serieuzer van toon was de uitreiking van de SmartPort Scriptieprijs. Deze prijs voor de beste scriptie is uitgereikt aan Michiel Hoefnagels van de Erasmus Universiteit. Michiel schreef een scriptie met als titel ‘Industrial collaboration based on maintenance maturity and inventory commonality’. Sarah Sangster, Christos Manias en Bart Heinz drongen eveneens door tot de finale.

Jong Haventalent
Robin Groen van iTanks mag zich Jong Haventalent 2016 noemen. Ronald Lugthart overhandigde de jonge marketeer het prijzenpakket. Nandi Dijkstra (Mercurius Shipping Group) en Patrick van Helden (Allseas) waren de andere twee finalisten in deze categorie.

Beste Havenidee
Nieuw dit jaar was de uitreiking van de prijs voor het beste Havenidee. Dit is een initiatief van Hogeschool Rotterdam. Twee teams van maritiem officieren die een HBO-opleiding volgen bij de Rotterdam Mainport University en Tom van den Marel die Logistiek en Economie volgt aan Hogeschool Rotterdam dongen mee naar de prijs. Het Beste Havenidee 2016 is Danger of enclosed spaces geworden. Dave Smorenberg, Lezan Sadiq, Lucas Theuws, Dylan Zasada en Niels Ronda gingen met de prijs naar huis.