Dat blijkt uit een enquête van het Britse maritieme onderzoeksbureau Drewry onder verladers. Bijna de helft van de verladers die meededen met het onderzoek, verwacht dat het vrachtvolume dit piekseizoen ongeveer even groot is als in 2015. Maar liefst 35% verwacht dat het vrachtvolume gaat dalen. Slechts 18% denkt dat het vrachtvervoer over zee in piekseizoen stijgt ten opzichte van het derde kwartaal in 2015.

Het onderzoek bevestigt het beeld dat de ontwikkeling van de wereldhandel maar langzaam vooruit gaat. De stemming onder verladers is slecht nieuws voor terminaloperators en containercarriers. Zij kampen nu al met overcapaciteit. Om de vrachttarieven nog iets op niveau te houden, halen containercarriers juist in het hoogseizoen extra capaciteit uit de markt. Verladers zijn echter niet bevreesd dat het schrappen van capaciteit de vrachttarieven kunstmatig hoog houdt.