De ‘Panama’ van de Chinese rederij Cosco is begonnen aan een historische trip. Het containerschip mag als eerste door het nieuwe uitgebreide Panamakanaal varen.


De ‘Panama’ is vertrokken uit de Griekse haven van Piraeus en vaart 26 juni door het vernieuwde Panamakaal. De Neopanamax is 299,98 meter lang, 48,25 meter breed en heeft een capaciteit van 9.472 teu. Aanvankelijk kreeg het nieuwe schip bij oplevering in januari van dit jaar de naam ‘Andronikos’. Rederij Cosco heeft die naam veranderd, nadat het schip was uitverkoren voor de inauguratie van het vernieuwde Panamakanaal.

Overigens is de ‘Panama’ niet het eerste schip dat in het uitgebreide Panamakaal vaart. Sinds 9 juni vaart de bulkcarrier ‘Baroque‘ al regelmatig als testschip door de nieuwe Agua Clara sluizen die het Panamakanaal met de Atlantische Oceaan verbinden.