Kuehne + Nagel behaalde in het eerste kwartaal 10,5% meer nettowinst dan in dezelfde periode vorig jaar. Het ging om 169 miljoen Zwitserse frank, ongeveer 155 miljoen euro.


De netto-omzet van de Zwitserse expediteur en logistieke dienstverlener bleef vrijwel gelijk op 4,01 miljard frank (3,67 miljard euro). Het bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en bijzondere posten viel 11,2% hoger uit op 259 miljoen frank (237 miljoen euro).

De Zwitsers expedieerden 6% meer zeecontainers, terwijl de wereldwijde containergroei in de zeescheepvaart slechts 1% bedroeg. In de zeevrachtexpeditie voerde Kuehne + Nagel de brutowinstmarge op van 29 naar 30,7%.

In de luchtvracht zat in de eerste drie maanden weinig beweging, met een lichte volumedaling aan het einde van het kwartaal. In de eerste drie maanden van vorig jaar was er wel groei. Die had te maken met de stakingen in Amerikaanse havens. Die leidden ertoe dat vracht van het schip naar het vliegtuig werd overgeheveld.

In de luchtvracht deed Kuehne + Nagel het vooral goed in het vervoer van en naar Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Daarmee werd de negatieve volume-ontwikkeling op Noord- en Zuid-Amerika gecompenseerd. De brutowinstmarge steeg van 30,8 naar 31,1% en het bedrijfsresultaat nam 7,4% toe.

In het landvervoer was er een omzetstijging van 18,4%. Dat was vooral te danken aan het vorig jaar overgenomen ReTrans Group, een Amerikaanse wegvervoerder waarvan de cijfers nu volledig in het concerntotaal meetellen. Het bedrijfsresultaat bleef intussen gelijk.

In de contractlogistiek nam de omzet 6,4%. Het ging Kuehne + Nagel vooral voor de wind in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het bedrijfsresultaat steeg van 24 miljoen naar 33 miljoen frank.