De Kooyhaven wordt een terrein van 16 hectare voor ‘haven- en watergebonden bedrijven die afhankelijk zijn van leveringen over het water’, zegt een woordvoerder. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om toeleveranciers aan de offshore- en energie-industrie die zware onderdelen leveren. De regio wil onder andere een sterkere rol gaan spelen in de ontwikkeling van windmolens op zee.

Dura Vermeer en De Vries & Van der Wiel starten op 25 januari met de eerste werkzaamheden die bestaan uit het aanbrengen van een ‘zogeheten voorbelasting om de ondergrond van de havenkom en de openbare kade in te klinken.’

De Kooyhaven ligt direct ten zuiden van de N99 aan het Noordhollandsch Kanaal en staat in verbinding met het Noordzeekanaal. Ook biedt het ruimte ‘voor andere sectoren die van de ligging en havenfaciliteiten kunnen profiteren, zoals jachtbouw en agribusiness’, leest het persbericht. De oplevering van de openbare kade staat gepland in het vierde kwartaal van 2016.