Dat hebben het Havenbedrijf Rotterdam en het Havenbedrijf Amsterdam afgesproken bij de verlenging van hun samenwerkingsovereenkomst uit 2010. In beide havens wordt al gewerkt met het gezamenlijke havenmanagementsysteem HaMis. Dat gaat onder meer om wet– en regelgeving rondom de afgifte van scheepsafval.

De havenbeheerders willen nu onder meer gaan kijken of gezamenlijk producten en diensten kunnen inkopen. Ook zien ze samenwerkingskansen op het gebied van duurzaamheid en milieu, informatiemanagement, en belangenbehartiging en verbetering van het spoorvervoer.

‘Door systemen en processen te harmoniseren, krijgen klanten meer waar voor hun geld, zei CEO Dertje Meijer van het Havenbedrijf Amsterdam maandag. Haar Rotterdamse tegenhanger Allard Castelein laat optekenen ‘dat samenwerking de efficiency en de internationale concurrentiepositie van Nederland verbetert’.