De Rotterdamse ondernemersvereniging Deltalinqs steunt dat initiatief, zegt directeur Bas Janssen. Binnenkort begint een postercampagne om de anonieme tiplijn nog eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. ‘Reputatie’ is volgens hem het belangrijkste argument voor de bedrijven om mee te doen: ‘Je wilt als havenbedrijf gewoon niet in verband gebracht worden met criminele activiteiten’.

De actie is vooral gericht tegen drugssmokkel, waarvoor Rotterdam als belangrijke doorvoerhaven geldt, maar ook vergrijpen als diefstal en vernieling kunnen gemeld worden. ‘We willen het aantal ogen en oren in de haven vergroten’, zegt Janssen.

De campagne is een voortvloeisel van het project ‘Integere Haven’, dat al een paar jaar loopt. De programmaleiding heeft daarbij onder meer gekeken naar het Britse project Yari, waar vrachtwagenchauffeurs werd gevraagd verdachte zaken in de havens te melden. Dat project zou zeer veel nuttige tips en een groot aantal aanhoudingen hebben opgeleverd.

De Britse politie en justitie en de private havenbeheerder Associated British Ports hadden daarvoor een apart meldpunt in gericht. Dat is in dit geval niet zo, havenwerkers moeten het bestaande nummer (0800-7000) bellen. De site daarvan meldt overigens dat daar tot dusverre 162.350 tips zijn binnengekomen, waarvan 92% bruikbaar, wat geresulteerd heeft in 19.162 aanhoudingen.