‘Meer schepen onder Nederlandse vlag is geen doel op zich. De Nederlandse vlag is een kwaliteitskeurmerk. En moet dat ook blijven. Niettemin versterken uw aanwezigheid en hopelijk die van nieuwe buitenlandse maritieme ondernemingen de centrumfunctie van ons land. Dit leidt tot meer bedrijvigheid voor de maritieme cluster, meer stageplekken en meer kansen voor innovatie. En daar doen we het allemaal voor, ook vanavond.’

Tijdens het award gala werden vijf prijzen uitgereikt aan bedrijven en personen die innovatieve producten of methoden hebben ontworpen. De Maritime Designer Award werd gewonnen door Victor Verhulst, die een intrekbare onderwaterlounge voor grote luxe jachten heeft ontworpen. De Hengel-Spengler Prijs van de Koninklijke Marine, die dit jaar voor de derde maal werd uitgereikt, is gewonnen door luitenant-ter-zee Kevin Stouten, die onderzocht hoe cilindervormige containers aan de buitenkant van onderzeeboten de uitrusting van special forces kunnen meenemen. De ‘omgekeerde onderwater spoiler’ van Hull Vane, die brandstofbesparingen van 10 tot ruim 20% oplevert, won de Maritime Innovation Award. Walk-to-Work Vessel ‘Kroonborg’ gebouwd door Royal Niestern Sander is uitgeroepen tot ‘Schip van het Jaar’, en Kotug ontving voor zijn nieuwe hybride sleepboten ‘RT Emotion’ en ‘RT Evolution’ de KVNR Shipping Award.