De deelindex binnenvaart, die het aantal scheepsbewegingen meet, steeg de afgelopen week door naar het record van bijna 143. Een week eerder was de stand nog ruim 136 en een jaar geleden 119.

Het gaat met de binnenvaart sowieso beter dan in voorgaande jaren. Daar komt nu bij dat veel binnenschepen niet alle aangeboden lading kunnen afvaren omdat ze hun capaciteit door het lage water slechts voor een deel kunnen gebruiken.

Daardoor gaat de binnenvaartindex omhoog. Dit zegt niet veel over het actuele ladingaanbod, maar dat zal in vergelijking met voorgaande jaren zeker beter zijn dan toen. De binnenvaart profiteert, evenals het wegvervoer, van de goede economische gang van zaken.

De wegvervoerindex steeg afgelopen week nog een half puntje tot ruim 107. Gaan we twee en drie jaar terug in de tijd, dan komen we waarden tegen van even meer dan 90. Het gaat in het wegvervoer dus nu een stuk beter.

De Transportindex is een initiatief van Nieuwsblad Transport, Panteia NEA, Wolters Kluwer Teleroute en Koninklijke Dirkzwager.