Belangrijkste onderdeel van het reddingsplan is dat HSH Nordbank 6,2 miljard euro aan slechte leningen mag overhevelen naar de overheid. De stad Hamburg en de deelstaat Sleeswijk-Holstein, aandeelhouders van HSH Nordbank, worden eigenaar van de leningen. Daarnaast wordt er bijna 2 miljard euro aan assets op de particuliere kapitaalmarkt verkocht.

Door dit reddingsplan kan HSH Nordbank zijn schuld van 15 miljard euro halveren. De Europese Commissie heeft er wel aan toegevoegd dat de bank in twee jaar gefaseerd geprivatiseerd moet worden, te beginnen in het eerste kwartaal van 2016. Als het in twee jaar niet lukt de bank in particuliere handen te krijgen, dan wordt de scheepvaartfinancier alsnog geliquideerd en opgeheven.

Na de financiële crisis is HSH Nordbank er nooit in geslaagd controle over de eigen financiën te krijgen, ondanks een eerder reddingspakket van 11 miljard euro. Naast de giftige leningen op de balans heeft HSH Nordbank al jaren problemen met het terugbetalen van staatsleningen.