Dat blijkt uit de jongste enquête onder 250 verladers en vervoerders in het Europese goederentransport, gehouden door het Zwitserse onderzoeksbureau Prognos en het Europese economische onderzoekcentrum ZEW uit Mannheim.

De onderzoekers signaleren dat het wegvervoer meer te transporteren krijgt, terwijl het spoor lading verliest als gevolg van de vele stakingen die machinistenvakbond GDL heeft georganiseerd bij Deutsche Bahn. De stakingen hebben het spoorvervoer een imagoschade toegebracht die nog lang zal doorwerken, denkt het panel van deskundigen.

Ook de binnenvaart zal het ladingaanbod het komende halfjaar zien dalen. De door Prognos en ZEW ondervraagde marktkenners zien voorlopig nauwelijks ruimte voor tariefsverhogingen. Een daling van de vrachtprijzen ligt meer in de lijn van de verwachtingen. Dat geldt ook voor de luchtvracht, die te lijden krijgt onder de negatieve berichten over de Chinese economie.