Dat zeggen het Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung en het Institut für Seeverkehrswirtschaft und Logistik. RWE en ISL publiceren elke maand hun containeroverslagindex, gebaseerd op overslagcijfers van zo’n tachtig havens in alle werelddelen. Die index daalde in augustus van 118,3 tot 117.

De onderzoekers vermoeden dat ook de explosie in de haven van Tianjin in China aan de daling heeft bijgedragen. Tianjin is goed voor ongeveer 4% van alle overslag die in de RWI/ISL-index meeweegt. Het ongeval leidde ertoe dat Tianjin in augustus 30% minder containers kon verwerken dan gebruikelijk.

De index is sinds de crisis elk jaar opnieuw gestegen en staat nu dus ruim boven de 100, de stand waarmee in 2008 werd begonnen. De deelnemende havens zijn samen goed voor 60% van alle containeroverslag in zeehavens wereldwijd.