Een asielzoeker heeft in het Verenigd Koninkrijk nu recht op gratis onderdak en een wekelijkse toelage van 140 euro voor één persoon met kind. Die toelage wil Cameron met 30% korten. Hij wil verder een gevangenisstraf invoeren voor huiseigenaren die onderdak verlenen aan illegale asielzoekers.

Dat is gisteren, dinsdag, bekend geworden. De Britse regering kondigde vorige week al aan een einde te willen maken aan de chaos in Calais, waar migranten van buiten Europa zich als verstekelingen op ferryschepen en in treinen door de Kanaaltunnel een weg naar Engeland zoeken.

Details van die Britse aanpak zijn nu ook duidelijk geworden, zo meldt de Franse zakenkrant ‘Les Echos’. Niet alleen steekt Londen tien miljoen euro in versterking van hekwerken rondom de spoorterminal in Coquelles bij Calais, er zijn inmiddels ook Britse grenswachten in Calais geposteerd. Verder zet Groot-Brittannië in de Franse havenstad honden in die clandestiene passagiers moeten opsporen.

Volgens door ‘Les Echos’ geciteerde personen zullen de maatregelen weinig effect hebben. Matthieu Tardis, een specialist in Europese bevolkingsmigratie bij het Franse instituut voor internationale betrekkingen Ifri, denkt dat een korting op de toelage aan migranten totaal niet zal werken. Voor veel migranten die op de vlucht zijn, gaat het om een kwestie van leven of dood, zegt hij.

Volgens onderzoeker Richard Whitman van Chatham House, de Britse tegenhanger van het Ifri, zijn de maatregelen die Cameron heeft aangekondigd alleen bedoeld voor de binnenlandse politieke Bühne. Hij wil zich de anti-Europese partij Ukip van het lijf houden. Bij de laatste verkiezingen, in mei, behaalde die partij 12% van de stemmen, waarmee ze de derde van Groot-Brittannië werd.

‘Les Echos’ wijst er, in een eigen commentaar, op dat Groot-Brittannië in het eerste kwartaal van dit jaar 7.330 asielaanvragen in behandeling nam. In Duitsland waren dat er 73.120, tien keer zoveel.