Rotterdam World Gateway (RWG) bereikte een akkoord over een operationele cao met de bonden. Hiermee komt een eind aan een langlopende controverse.


De operationele cao, die overeen is gekomen tussen RWG en de bonden FNV Havens en CNV Vakmensen, heeft een looptijd van drieënhalf jaar en gaat in op 1 juli aanstaande. Het betreft een overlegakkoord over de operationele werkzaamheden bij RWG. De partijen laten weten dat de afspraken ‘marktconform zijn’.

De drie partijen zullen de komende weken gebruiken voor het opstellen van de definitieve cao-teksten en vervolgens hun achterban informeren.

De bonden en RWG stonden de laatste maanden lijnrecht tegenover elkaar; de bonden hadden er grote moeite mee dat RWG voor haar personeel, dat ‘marktconforme arbeidsvoorwaarden zou hebben’ geen cao wilde afsluiten. Uit protest werd onder meer het afhandelen van het door RWG geladen binnenschipschip ‘Alsvin’ besmet verklaard.

De onrust leidde ertoe dat de bonden RWG in maart een ultimatum stelden en dreigden met uitgebreide acties. RWG liet toen overigens weten ‘niet op voorhand afwijzend’ te staan tegenover een cao.