Het Saeftinghedok wordt uitgegraven vanaf de linkeroever van de Schelde, naast het bestaande Deurganckdok. Het is eveneens bestemd voor containerschepen en wordt met een lengte van 4,1 kilometer en een breedte van 600 meter ook een megadok. Antwerpen vindt de bouw van het nieuwe dok noodzakelijk, omdat de containeroverslag er de komende jaren vermoedelijk zal blijven groeien.

In principe zou Eddy Bruyninckx (64), die sinds 1992 aan het hoofd staat van het havenbedrijf, in maart 2016 van zijn pensioen gaan genieten. Maar hij zal langer aan boord moeten blijven, in elk geval tot einde 2016. De selectieprocedure om een opvolger te vinden zal pas in juni 2016 van start gaan. Bruyninckx’ ervaring bij de erg moeizaam verlopen aanleg van het Deurganckdok is naar verluidt onmisbaar. Hij moet ook mee de hervorming van het havenbestuur begeleiden. Die moet nog dit jaar plaatsvinden. Bedoeling is om de zogenaamde onafhankelijke bestuurders meer gewicht te geven in het beleid, ten koste van de vertegenwoordigers van de gemeenten.