Het advies aan lege en lichte vrachtwagens om de weg te mijden tijdens de avondspits, blijft gehandhaafd. De spits begint om circa 16.30 uur. Normaal staat er gemiddeld 150 tot 200 kilometer file op een dinsdag in de avondspits.

De harde wind blijft de hele dag door vrachtwagens omblazen. De teller staat inmiddels op achttien trucks! Problemen ontstonden onder andere op de A7 tussen Avenhorn en Purmerend. De A50 van Zwolle richting Apeldoorn is afgesloten bij Vaassen. Op de A27 zijn er problemen van Almere naar Huizen en van Utrecht naar Gorinchem, meldden de ANWB en Rijkswaterstaat. Op de A17 bij Moerdijk is een vrachtwagen gekanteld. Op de A50 bij Ravenstein blies de wind zelfs een vrachtwagen met aanhanger boven op een vangrail. De weg is daar dicht van Oss naar Arnhem. Eerder op de dag waren vrachtwagens geschaard en gekanteld op onder meer de A6 (bij de Ketelbrug), de A50 (bij de Waalbrug en bij Veghel) en de N50 (Ramspolbrug).

Vanwege de harde wind kan het verkeer voorlopig niet over de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. De N-weg is dinsdagmiddag gesloten. Het water slaat over de weg en laat daar grind en takken achter, aldus de provincie Flevoland. Het is nog niet bekend wanneer de weg weer opengaat. Op de dijk is dinsdag aan het einde van de ochtend windkracht 10 gemeten. Er staan bovendien windstoten tot 114 kilometer per uur, aldus Weeronline.nl.

De gemiddelde wind neemt vanavond iets af, de zware windstoten blijven, vooral in de kustgebieden. Morgen en donderdag trekken buien over het land die samengaan met hagel, natte sneeuw, onweer en zware windstoten. Dus ook dan blijft het opletten geblazen!

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel is aan het begin van de middag dichtgegaan vanwege de storm. Die zorgt voor hoge waterstanden. Kades kunnen onder water komen te staan. De balgstuw bij Ramspol op de grens van Overijssel en Flevoland wordt misschien ook gesloten. Het waterpeil is rond 13.45 uur op zijn hoogst bij Hoek van Holland. Aan het eind van de middag wordt het maximum bij Den Helder verwacht, tegen het einde van de avond ziet Delfzijl het water op zijn hoogst.

Duitsland
De DWD, het Duitse KNMI, heeft de lentestorm die ook boven Duitsland woedt, tot een orkaan uitgeroepen. Dat gebeurde nadat windstoten met een kracht van ongeveer 150 kilometer per uur waren gemeten. Volgens meteoroloog Lars Kirchhübel van de DWD is de storm een van de zwaarste die Duitsland de laatste jaren heeft getroffen. De dienst heeft voor grote delen van Duitsland een weerwaarschuwing afgegeven. De DWD waarschuwt voor omvallende bomen, voorwerpen die door de lucht vliegen en zware schade aan gebouwen. Vooral in de zuidelijke deelstaten, maar ook in de twee aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen heeft de storm al schade aangericht. In Noord-Rijnland-Westfalen is het regionale treinverkeer om 11.00 uur stilgelegd. Het overige treinverkeer ondervindt daar ook hinder van de orkaan. Op de Zugspitze, met 2962 meter de hoogste berg in Duitsland, is een windstoot met een kracht van 164 kilometer per uur gemeten. Voor Sachsen Anhalt is weercode rood afgegeven vanwege de harde wind.

Scheepvaart
De containerterminals ECT en APMT hebben alle werk op de terminals in de Rotterdamse haven vanwege de harde wind stilgelegd. ECT staakte alle werkzaamheden op de Delta Terminal rond drie uur vannacht. Eerder legde ECT vanwege de slechte weersomstandigheden de landzijdige afhandeling op de Delta terminal al stil tot nader order en verzocht klanten een bezoek aan de City Terminal Delta Terminal en Euromax Terminal uit te stellen. APMT legde eveneens rond drie uur vannacht de waterzijdige en landzijdige operaties op de terminal stil.


Luchtvracht

Vliegtuigen op Schiphol moeten rekening houden met vertraging. Een woordvoerster van de luchthaven zei dinsdagmorgen dat niet alle banen optimaal worden gebruikt. Exacte gegevens zijn er nog niet. Ook het inkomend vliegverkeer heeft last van de wind. De KLM heeft al een aantal vluchten, vooral binnen Europa, geschrapt.