Vroon noemt de zeven schepen een ‘nieuwe generatie veeschepen’. De schepen hebben een capaciteit van 45.000 vierkante meter en varen met snelheden van 18 knopen. Een scherp gesneden boegdesign moet het brandstofverbruik laag houden en zorgen voor zoveel mogelijk comfort voor het vee en de bemanning. Eenmaal klaar zal Vroon het schip charteren aan en Australisch veevervoerder.

Vroon heeft inclusief de nog in aanbouw zijnde schepen een vloot van zestien veeschepen. Vijf van deze schepen zijn twintig jaar of ouder. Het oudste schip in de vloot stamt uit 1987. Vroon kwam eerder dit jaar in opspraak nadat de ngo Shipbreaking Platform meldde dat één van Vroon’s veeschepen op de sloopstranden van Bangladesh is geëindigd, waar de arbeidsomstandigheden zeer slecht zijn. Volgens de ngo zijn er dit jaar al 21 mensen om het leven gekomen op de Zuidoost-Aziatische sloopstranden.