De Japanse regering wil binnenkort met een eindrapport uitkomen op basis van bevindingen van de Britse maritieme beveiligingsonderzoeker ClassNK, die belast was met de tweede fase van het onderzoek. In het rapport wordt aandacht besteed aan het ontwerp en de bouw van containerschepen en veiligheidsmaatregelen op het schip. Het doel van het rapport moet zijn dat de maritieme veiligheid verbetert.

De 8.110 teu grote ‘MOL Comfort’ brak zonder aanwijsbare reden in doormidden en zonk in de Indische Oceaan. In een tussentijds rapport werden wel allerlei mogelijke oorzaken genoemd zoals de verdeling van de 4.372 containers op het schip en de weersomstandigheden, maar een concrete oorzaak van het ongeluk is niet gevonden. Onderzoek naar het ongeluk was ook lastig, want het schip zonk diep en alle papieren en verslagen aan boord zijn verloren gegaan.

Lees hier al onze berichtgeving over de ramp met de ‘MOL Comfort’.