Volgens hem valt de olieterminal op de ‘Kop van de Beer’, waarin de Summa Group naar schatting 800 miljoen euro zal investeren, niet onder de handelssancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft afgekondigd wegens de toestand in Oekraïne.

In de Tweede Kamer wordt door sommige partijen bezwaar gemaakt tegen de olieterminal. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zegt tegenover het Algemeen Dagblad dat de vergunningverlening in de ‘ijskast’ zou moeten worden geplaatst. Het is volgens haar nu niet het moment om met de Russen ‘gezellig samen’ een terminal in Rotterdam te bouwen. ‘Dat kan nu echt niet’, vindt Van Tongeren.

Over de olieterminal wordt al jaren gepraat. Deze wordt met voornamelijk Russisch kapitaal aangelegd en krijgt een capaciteit van drie miljoen kubieke meter. Eerder dit jaar verkocht VTTI, een joint venture van Vitol en het Maleisische MISC Berhad, zijn belang van 25% in de toekomstige terminal aan Summa Group.