De Windbreaker is een metalen beugel met twee fittingen die in de gaten in de hoeken van containers verzinken. Twee windbreakers worden op de hoeken van de lange zijde van een container geplaatst voordat deze op de bovenste rij van een stapel containers wordt gezet. Wanneer de container op zijn plek wordt gezet, haakt de beugel in de corner casting van de container ernaast. Zo worden ze horizontaal met elkaar verbonden.

De gepatenteerde uitvinding is sinds juli op de markt en is internationaal meteen aangeslagen’, zegt Ron Mekkes van Starbox International BV, dat het systeem via dochterbedrijf Windbreaker International op de markt brengt. Hij heeft inmiddels orders binnen uit de VS, Nieuw Zeeland, Australië en Denemarken Volgens hem voorkomen ze niet alleen schade, maar vergroten ze ook de veiligheid.

Directeur Sjaak de Vos van MRS wil het systeem vanaf het komende najaar standaard toepassen voor containers die langdurig in opslag staan in stapels van zes hoog en meer. Volgens hem is geen enkele container meer omgewaaid, sinds de Windbreaker wordt toegepast. Tot nu toe beveiligen empty depots stapels lege containers meestal met spanbanden tegen omvallen. Volgens De Vos is die methode kwetsbaarder en gecompliceerder.