Dat wordt zo’n 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog gebouwd. Het wordt met een vermogen van 600 Megawatt veruit het grootste windpark van Nederland. Het is voor de vier jaar geleden geopende BOW Terminal het grootste project tot nu toe.

Afgelopen weekend zijn vanuit Roermond per barge de eerste ‘monopiles’ gearriveerd en de levering daarvan in een tempo van twee per week loopt door tot het komende voorjaar. De funderingen zullen volgend zomerseizoen in zee worden geplaatst door Van Oord, die daarvoor het speciaal voor dit soort projecten ontworpen installatieschip ‘Aeolus’ zal inzetten.

Het is nog niet helemaal zeker of de ‘Aeolus’ de 850 ton zware funderingen in Vlissingen aan boord gaat nemen. Mogelijk worden ze per barge op transport gesteld naar Eemshaven en daar op het installatieschip gezet. Op die manier kan worden bespaard op kostbare vaartijd van het peperdure schip.

Voor de BOW Terminal, in handen van de Kloosterboer-groep is het al het 25ste project. Directeur Arjen Pattenier ziet de klus als een erkenning van de terminal en de werknemers. Het complex is recentelijk weer met drie hectare uitgebreid en beslaat nu 25 hectare. De terminal beschikt over vier zware kranen, waarvan de grootste 1500 ton aan kan.