Volgens advocaten van het kantoor Yoshida and Partners die MOL representeert, zaten er designfouten in de dubbele bodemconstructie waardoor het schip niet in staat was de krachten waaraan zij op zee wordt blootgesteld, op te vangen.

De aangetoonde defecten hadden voorzien kunnen worden en waren dus vermijdbaar. De scheepsbouwer is daarom ook nalatigheid te verwijten, stellen de advocaten. MOL wil schadevergoeding voor de geleden schade en versteviging van de vijf zusterschepen van de ‘MOL Comfort’.

De ‘MOL Comfort’ brak vorig jaar juni in tweeën op zee. Het duurde weken voordat het schip uiteindelijk met alle 4.372 containers naar de bodem verdween. Het schip brak tijdens weersomstandigheden van 38 knopen wind en met zes meter hoge golven; omstandigheden die een dergelijk schip zou moeten kunnen weerstaan.

‘Er is een sterk vermoeden dat het schip is gebroken door onvoldoende doorbuigkrachten (buckling)’, staat in het rechtsdocument geschreven.

Al onze berichtgeving over de ‘MOL Comfort’ vindt u hier.