Volgens Hordijk is het snel expanderende China Shipping al lange tijd bezig met het volledig in handen krijgen van de in samenwerking met lokale spelers in Europa opgerichte cargadoorskantoren. Dat is onder meer al het geval in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en de meeste landen in Zuid-Europa. China Shipping in Rotterdam is nu nog een joint venture van de rederij met de Rotterdamse Burger-groep.

Volgens topman Raymond Riemen van Broekman is het besluit van de Chinezen een logische stap in het proces om een stevige positie in Europa op te bouwen. ‘Wij hebben ze daarmee geholpen en daarmee ook goodwill opgebouwd. Op het moment dat zo’n besluit valt, reken je af en met de opbrengst kan je weer investeren’, zegt de huidige Havenman van het Jaar.

Het kantoor in Antwerpen telt ongeveer dertig medewerkers. Broekman kreeg de deelneming ruim tien jaar geleden in handen via de over name van de Over de Tjonger-groep, waartoe onder meer het Rotterdamse cargadoorskantoor Voigt en Over de Schelde behoorde. Het Rotterdamse kantoor is met 44 medewerkers een slag groter.